Vremea continuă să surprindă în România

Vremea continuă să surprindă în România, cu un episod rece neobișnuit pentru mijlocul lunii mai. Meteorologii de la Accuweather au emis o prognoză actualizată care indică o răcire accentuată a vremii în perioada următoare, însoțită de ploi, lapoviță și chiar ninsoare în zonele montane. Temperaturile vor scădea considerabil în întreaga țară, iar nopțile vor deveni tot mai reci.

Lapoviță și ninsori la munte. Răcire accentuată în toate regiunile

boulder-collide.com

Potrivit datelor furnizate de Accuweather, România va traversa un val de frig ce va afecta cu precădere regiunile montane. Aici sunt așteptate temperaturi negative și precipitații mixte, cu lapoviță și ninsoare. Sudul țării, inclusiv Bucureștiul, va resimți o răcire bruscă, însoțită de ploi persistente și cer noros.

Vreme instabilă în București. Ploi și variații de temperatură

În Capitală, începutul de săptămână aduce temperaturi moderate, însă spre finalul acesteia, vremea se va răci considerabil. Vineri și sâmbătă, 16 și 17 mai, sunt anunțate precipitații abundente, iar valorile termice vor fi sub media obișnuită a perioadei. Maximele nu vor depăși 18°C, iar nopțile vor fi reci, cu minime de doar 7°C.



Prognoza meteo detaliată pentru București:



14 mai: max. 19°C / min. 7°C
15 mai: max. 24°C / min. 11°C
16 mai: ploi, max. 18°C / min. 9°C
17 mai: ploi, max. 16°C / min. 7°C
18 mai: max. 20°C / min. 9°C
19 mai: max. 21°C / min. 9°C
20 mai: max. 20°C / min. 9°C
21 mai: max. 22°C / min. 11°C
22 mai: max. 26°C / min. 12°C
Record de temperatură scăzută la Bâlea Lac

Un semnal clar al acestui episod rece a fost înregistrat la Bâlea Lac, unde în noaptea de 12 mai s-a atins o minimă de -6,3°C, cea mai scăzută valoare pentru această dată din ultimii 46 de ani. Ultima dată când s-au înregistrat temperaturi similare a fost în anul 1979, cu -5,5°C.

„La Bâlea, temperatura maximă a fost ieri de -1,8 grade, faţă de -1,4 grade în 2001, iar minima de -6,3 faţă de -5,5 grade în 1979”, a declarat pentru Agerpres meteorologul Narcisa Milian, purtător de cuvânt al Serviciului Regional de Prognoză a Vremii Transilvania Sud.

Totodată, marți dimineață, stratul de zăpadă măsura 6 centimetri la peste 2.000 de metri altitudine. Din cauza condițiilor meteorologice extreme, lucrările de deszăpezire pe Transfăgărășan au fost suspendate temporar. Autoritățile speră să finalizeze intervențiile până la sfârșitul lunii mai, astfel încât circulația să fie reluată mai devreme decât data oficială de 1 iulie.

Primăvară instabilă și imprevizibilă

Primăvara din acest an se dovedește a fi una dintre cele mai capricioase din ultimele decenii, oscilând între temperaturi de vară în sudul țării și episoade de iarnă în zonele montane. Meteorologii avertizează populația să urmărească atent buletinele meteo și să se pregătească pentru condiții schimbătoare. Deși ne aflăm la jumătatea lunii mai, iarna pare că încă nu a părăsit complet România.