Zilele caniculare vin cu provocări nu doar pentru confortul fizic, ci și pentru sănătate, mai ales în cazul celor mici. În plin sezon estival, camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie din țară s-au umplut de copii cu simptome de viroze respiratorii sau gastrointestinale. Numărul prezentărilor la urgențe a crescut simțitor, iar medicii atrag atenția că virozele de sezon nu sunt deloc ușoare, mai ales pentru copiii cu imunitate scăzută sau care au trecut recent prin alte infecții.
De la febră mare, stări de vomă, diaree și apatie, până la complicații care necesită internare, simptomele sunt diverse, dar toate au același efect, aglomerează spitalele și îngrijorează părinții.
CITEȘTE ȘI: O tânără mămică a crezut că are o banală viroză, dar medicii i-au dat un verdict crunt. Semnul de pe trup arată că mai are puțin de trăit
Printre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite în această perioadă se numără infecțiile virale respiratorii și cele digestive. Medicii spun că vinovate sunt în special alimentele contaminate sau ținute necorespunzător în căldura excesivă, dar și virușii care circulă mai agresiv în aerul cald și umed.
Cristinela, una dintre mamele ajunse la spital cu copilul bolnav, a povestit prin ce a trecut.
„Acum o lună de zile a avut un streptococ da, şi a fost internat şi acum i s-a agravat. Febră, stare de rău aşa, şi nu se simţea bine în corp. Ne-a internat, avem doctorul la care am venit şi ne-a internat, tratament”, a spus aceasta pentru Observator.
Medicul Adrian Marinescu, managerul Institutului „Matei Balș”, confirmă că sezonul cald vine cu un risc crescut de astfel de afecțiuni.
„Infecţiile virale sunt prezente în tot timpul anului şi ceea ce ar trebui să ştim e că în sezonul cald avem, din păcate, multe toxiinfecţii alimentare care sunt de cauză virală. Indiferent că vorbim despre cele gastrointestinale sau că vorbim despre infecţii virale respiratorii, este o creştere destul de importantă în sezonul cald”, a declarat acesta pentru sursa citată.
Medicii le recomandă părinților să fie vigilenți la sursele de apă și mâncare, să evite expunerea prelungită la soare și să nu ignore primele semne de boală. În caz de febră persistentă, deshidratare sau apatie, este esențial un consult medical rapid.