Argumentele care au convins judecătorii să accepte eliberarea condiționată a Elenei Udrea. Cum s-a comportat în cei patru ani de detenție

Elena Udrea ar putea ieși mai repede din închisoare, după ce a executat peste două treimi din pedeapsa de șase ani primită în dosarul „Gala Bute”. Instanța a admis cererea de eliberare condiționată, iar informațiile oficiale consultate de Digi24 explică pe ce s-au bazat judecătorii când au luat această decizie.

Comportamentul Elenei Udrea în detenție, motiv principal pentru acceptarea cererii
Judecătorii au remarcat că în cei aproape patru ani de detenție, Udrea a avut o conduită considerată exemplară. Potrivit documentului analizat, aceasta a cerut constant să fie audiată de comisia de muncă a penitenciarului, arătând că este dornică să participe la activități utile.

De asemenea, a urmat mai multe cursuri educative în perioada de detenție, lucru care a fost notat drept un semn de voință personală pentru reabilitare.

Un alt aspect important luat în calcul a fost relația ei cu familia. Instanța a considerat că menținerea legăturii cu cei dragi este un element care favorizează reintegrarea socială după eliberare.

De altfel, existența unei rețele de sprijin apropiat este adesea un punct cheie în astfel de decizii.



Udrea a fost recompensată de 16 ori pe perioada detenției. Aceste recompense sunt acordate de administrația penitenciarului pentru comportamente bune și implicare în activități utile, semnalând o adaptare bună la regimul carceral.



Pe lângă comportamentul din penitenciar, instanța a mai ținut cont și de faptul că Elena Udrea are în grijă un copil minor. Judecătorii au subliniat că această responsabilitate parentală reprezintă un argument serios pentru revenirea ei în familie.

În plus, se menționează că „în calitate de părinte, are obligații morale legate de creșterea și educarea acestuia”.

Apărarea a depus documente care arată că Udrea ar avea posibilitatea să se angajeze legal după eliberare. Acest lucru a fost notat ca un semnal pozitiv de către judecători, care au concluzionat că fosta ministră are șanse reale de reintegrare în câmpul muncii.

Posibilitatea obținerii unui loc de muncă imediat după detenție a fost considerată un punct important în sprijinul cererii de eliberare.

„Este un moment pe care îl așteptam de foarte mult timp. După atâția ani întregi în care nu și-a putut vedea fetița crescând, vestea eliberării Elenei înseamnă o rază de lumină. E greu de pus în cuvinte ce simțim acum ca familie. În sfârșit, după o luptă dureroasă și nedreaptă, va putea să revină acasă, să-și strângă copilul în brațe și să respire din nou libertatea”

– Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea

Procedura nu este încă finalizată, însă decizia instanței privind eliberarea condiționată vine la exact doi ani după ce Udrea a fost încarcerată, în iunie 2022. Ea fusese condamnată definitiv pentru luare de mită și abuz în serviciu în dosarul „Gala Bute”, după ce fugise din țară, fiind prinsă și adusă înapoi sub escortă.