PSD este dispus să participe la guvernare dacă programul Anghel Saligny, destinat reabilitării infrastructurii locale, nu va fi oprit, potrivit unor surse apropiate negocierilor de la Palatul Cotroceni. Social-democrații insistă ca proiectele privind rețelele de apă, canalizare și drumuri să continue, fiind o condiție-cheie în eventualitatea formării unei noi majorități.
Programul Anghel Saligny, în centrul negocierilor pentru formarea coaliției
Sursele citate susțin că în prezent se poartă discuții legate de includerea lucrărilor de infrastructură rutieră în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), alături de cele pentru apă și canalizare, care sunt deja menționate în acest document. În același timp, o eventuală majorare a TVA-ului aplicat în industria Horeca este unul dintre subiectele dezbătute în cadrul negocierilor pentru viitoarea coaliție de guvernare.
La Palatul Cotroceni, un grup tehnic lucrează la centralizarea măsurilor propuse de partide pentru reducerea deficitului bugetar. Conform surselor G4Media, această centralizare se va finaliza joi și va fi completată de o analiză elaborată de Ministerul Finanțelor, care va evalua impactul bugetar al fiecărei măsuri.
Planul fiscal final va fi anunțat în momentul desemnării oficiale a noului premier. Acesta va include măsurile pe care viitorul șef al Guvernului le va prelua și le va pune în aplicare. Conform datelor disponibile, planul se va desfășura pe o perioadă de 18 luni, iar măsurile vor fi introduse treptat.
Cele mai multe dintre aceste măsuri urmează să intre în vigoare de la 1 iulie, în ideea de a reduce rapid deficitul bugetar. Altele, printre care se numără și o posibilă creștere a impozitului pe proprietate, sunt planificate pentru începutul anului 2026.
Nominalizarea noului premier ar putea avea loc în a doua parte a lunii iunie. Ilie Bolojan rămâne o variantă de luat în calcul, dar sursele menționează că există și alte opțiuni. Totuși, funcția este una evitată de mulți, având în vedere că presupune asumarea unor măsuri dure și nepopulare de austeritate fiscală.
„Viitorul premier va trebui să-și asume un program dur și nepopular de reducere a deficitului”, au declarat sursele.
În interiorul coaliției aflate în formare, presiunea pe termen scurt este una intensă, din cauza obligațiilor asumate față de Comisia Europeană. Autoritățile trebuie să găsească rapid soluții pentru a corecta deficitul excesiv, în contextul în care România riscă sancțiuni dacă nu se conformează jaloanelor din PNRR.
În acest sens, includerea proiectelor de drumuri din programul Anghel Saligny în PNRR ar putea elibera fonduri naționale, facilitând în același timp obținerea unor sume mai mari de la Bruxelles. Sursele G4Media susțin că în cadrul acestor negocieri, miza este dublă: pe de o parte, sprijinirea administrațiilor locale prin menținerea finanțării pentru proiectele de infrastructură; pe de altă parte, crearea unui cadru bugetar sustenabil.
Discuțiile avansate cu privire la fiscalitate includ, pe lângă majorarea TVA în HoReCa, și alte măsuri ce țin de impozitarea proprietăților sau limitarea cheltuielilor bugetare. În paralel, liderii partidelor politice încearcă să evite propuneri care să genereze nemulțumiri sociale pe termen scurt, într-un an electoral important.
O provocare majoră este lipsa consensului în privința persoanei care va ocupa funcția de prim-ministru. Ilie Bolojan este văzut drept un posibil tehnocrat cu experiență administrativă solidă, însă lipsa altor nume dispuse să își asume programul de austeritate sugerează un blocaj iminent. Negocierile sunt complicate de faptul că măsurile propuse presupun sacrificii politice considerabile, iar profilul viitorului premier trebuie să combine acceptabilitatea pentru Bruxelles cu susținerea din interiorul partidelor parlamentare.
„Nu există multe persoane care să dorească această funcție, având în vedere că viitorul premier va trebui să-și asume un program dur și nepopular de reducere a deficitului”, au transmis sursele implicate în discuții.
Lipsa de entuziasm reflectă presiunea enormă asupra viitorului guvern, care va trebui să navigheze printr-o perioadă dificilă de ajustări bugetare și reforme structurale.