Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a lansat critici dure cu privire la anularea alegerilor prezidențiale din 2024, sugerând că decizia a fost motivată politic, și nu de prezența în cursă a lui Călin Georgescu. Într-un interviu acordat pentru Digi24, Băsescu a subliniat că, în opinia sa, alegerile nu ar fi fost anulate dacă PSD ar fi avut un candidat în turul doi.
„În ce mă privește, n-am să cred niciodată că motivul anulării alegerilor a fost Călin Georgescu. Îl consider un șarlatan. Dar nu el a fost motivul real”, a declarat Traian Băsescu, citat de stiri online.
„Dacă era Ciolacu în turul doi, alegerile nu se anulau”
Băsescu ridică un semn de întrebare esențial cu privire la legitimitatea deciziei de anulare:
„Dacă ar fi fost în turul doi Marcel Ciolacu și Călin Georgescu, s-ar fi anulat alegerile? E o întrebare la care mi-e greu să cred că se poate răspunde sincer. Dar eu am ajuns la concluzia că nu.”
Potrivit fostului președinte, anularea scrutinului a fost favorizată de absența unui candidat PSD în finală, iar acest detaliu, spune el, „schimbă tot ce știam”.
„Guvernul e responsabil de alegeri, nu CSAT sau președintele”
Traian Băsescu a mai atras atenția că organizarea alegerilor este responsabilitatea exclusivă a Guvernului, conform legii. El contestă implicarea altor instituții, precum Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) sau Administrația Prezidențială.
„Avem o lege care spune clar: responsabilitatea organizării alegerilor corecte revine Guvernului. Nu CSAT, nu președintele.”
„Am trăit deja asta în 2009. Nu mă convinge nimeni!”
Băsescu a rememorat evenimentele de la alegerile prezidențiale din 2009, când a fost contestat de PSD și PNL pe motiv că „s-au furat voturile”. Fostul președinte consideră că actualul scenariu este o repetare regizată, cu alte personaje, dar cu aceleași tactici.
„A început turul doi, a început votul și s-a venit cu un fluturaș de la CSAT: sunt suspecți ruși. Pe baza lui, se pare că s-au anulat alegerile. Este ridicol! E imposibil să mă convingă cineva că întâi s-a validat turul unu și apoi s-au răzgândit, având temei legal. Nu! Răzgândirea a fost politică.”