Negocierile pentru formarea viitorului Guvern sunt marcate de tensiuni tot mai evidente între partidele implicate – PSD, USR, UDMR și PNL. Schimburile de replici tăioase și acuzațiile reciproce au ajuns în punctul în care ideea unei coaliții largi pare din ce în ce mai improbabilă. Antena 3 CNN a obținut, în exclusivitate, stenogramele discuțiilor de miercuri și joi, din care reiese clar climatul conflictual.
Ghinea vs Câciu și Tanczos Barna: Reforma fiscală, mărul discordiei
Unul dintre cele mai tensionate momente s-a produs în jurul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cristian Ghinea, fost ministru USR, a declarat tranșant în cadrul discuțiilor: „Noi nu vrem să mai respectăm jalonul din PNRR referitor la reforma fiscală”. Declarația a stârnit reacții rapide și dure.
Adrian Câciu, reprezentantul PSD, i-a reamintit că tocmai el, în perioada în care era ministru, a negociat acel jalon: „Păi tu l-ai pus acolo. Trebuie să îți asumi acest lucru acum”. Ghinea a continuat în aceeași notă: „Vom renegocia acest lucru cu Comisia Europeană”.
Replica UDMR nu a întârziat. Tanczos Barna a calificat intenția USR de a renegocia ca fiind „o prostie” și a punctat: „Pe 20 iunie, Comisia Europeană ne așteaptă cu planul fiscal, respectiv 1.1% din PIB pe partea de venituri. Dacă tu crezi că poți renegocia, te rog să te duci tu la Bruxelles că eu nu am de ce să mai merg”.
Ghinea a răspuns cu o declarație care a accentuat incertitudinea privind participarea USR la o viitoare coaliție: „Noi nu respectăm acest angajament. USR nu vrea neapărat la guvernare”. Tanczos Barna, iritat, a încheiat schimbul cu o întrebare retorică: „Atunci ce mai faceți aici?!”
Negocierile se mută la Cotroceni. PSD amenință cu ieșirea
În urma acestor divergențe, liderii celor patru partide s-au întâlnit la Palatul Cotroceni, convocați de președintele Nicușor Dan. Potrivit unor surse politice, în acest moment nu există garanția că toate cele patru formațiuni vor forma împreună noul Guvern.
În culise, lucrurile par și mai tensionate. Mihai Fifor, lider PSD, a amenințat că partidul său ar putea ieși din negocieri, acuzând lipsa de seriozitate a UDMR. Replica a venit imediat de la Csoma Botond, liderul UDMR: „Mai bine să nu se exprime public, pentru că nici măcar nu a participat la negocieri”.
Florin Cîțu cere retragerea PNL din negocieri
Fostul președinte al PNL, Florin Cîțu, a reacționat dur pe Facebook, cerând ca liberalii să părăsească masa negocierilor. Motivul: discuțiile despre posibila creștere a taxelor.
„Taxele, cu PNL la guvernare, au crescut în fiecare an între 2022 și 2025. Rezultatul? Îl vedem acum: investitorii fug, antreprenorii sunt sufocați, credibilitatea fiscală s-a prăbușit”, a transmis Cîțu.
El a atras atenția că partidul nu poate cere voturi pe un discurs liberal, dar să guverneze „ca un partid de stânga”: „Dacă PNL mai acceptă și acum o rundă de taxe, atunci ‘liberal’ nu mai înseamnă nimic”.
USR: „Nu e decent să pretinzi că tot tu ai soluția”
Și din partea USR au venit critici la adresa PSD. Deputatul Radu Miruță a scris pe rețelele sociale: „PSD, ai un pic de decență în aceste negocieri pentru Guvern! Ai dat foc la casă, a ars cam tot, vin unii dispuși să igienizeze, nu te ceartă pentru ce ai făcut, dar nu e decent să pretinzi că soluția PSD e tot joaca cu bricheta”.
Coaliție incertă, tensiuni crescânde
Situația rămâne volatilă, iar perspectivele unui acord între cele patru partide par tot mai îndepărtate. Cu PSD și USR într-un conflict deschis, cu UDMR refuzând să negocieze în lipsa unor garanții clare și cu PNL amenințat de retragerea propriilor lideri, încercarea de formare a unei coaliții pare blocată.
Rămâne de văzut dacă președintele Nicușor Dan va reuși să medieze tensiunile sau dacă România se va îndrepta spre o nouă criză politică majoră, cu alegeri anticipate tot mai aproape de orizont.