De ce trebuie sa torni o lingura de apa cand faci oua ochiuri. Trucul secret al bucatarilor

Pentru un mic dejun rapid, fără să folosești pic de ulei, bucătarii recomandă un truc simplu: adaugă o lingură de apă direct în tigaie, chiar înainte să pui ouăle ochiuri. Fără grăsime, fără prăjeală, doar apă și un capac pus imediat după. În trei minute, oul e gata – cu albuș bine legat și gălbenuș moale.

Secretul unei rețete reușite, fără ulei și în doar 3 minute



Majoritatea oamenilor preferă alimente sărate la prima masă a zilei, dar dimineața e, de multe ori, contra cronometru. Iar ouăle ochiuri, deși par banale, pot ieși greșit dacă nu le gătești corect. Bucătarii spun că



„trucul cu lingura de apă” e metoda ideală atunci când vrei să obții un ou ochi ca la carte, fără ulei și fără să stai să îl păzești.



„Pune o lingură de apă în tigaie și lasă ouăle ochiuri să se gătească înca un minut, acoperindu-le cu un capac”

, explică specialiștii. Metoda folosește aburul rezultat din apă pentru a găti oul uniform, în loc de prăjeală clasică în ulei. Astfel, gălbenușul rămâne moale, iar albușul e bine închegat, fără să se ardă pe margini.



Cei care vor să dea un gust special acestui mic dejun pot adăuga peste ouă o linguriță de pesto roșu sau verde. Se pot servi și cu parmezan ras sau piper negru proaspăt măcinat, alături de o felie de pâine prăjită.

Pentru un mic dejun mai bogat, ouăle ochiuri preparate cu apă pot fi combinate cu o salată de legume proaspete – roșii, castraveți, ardei și ceapă roșie. E o opțiune gustoasă și ușor de făcut chiar și când ești pe fugă. Dacă ai prin frigider puțin bacon, șuncă sau o bucată de brânză românească, le poți adăuga fără probleme lângă ouă – ies niște combinații care satură și plac tuturor.

„Cel mai bine este să le servești alături de o salată variată de legume sau să adaugi bacon, diverse mezeluri sau brânzeturi tradiționale românești, pe care majoritatea le avem în frigider”

, recomandă bucătarii.

Dacă vrei să dai o notă rustică farfuriei, adaugă pâine prăjită de casă și presară un praf de boia afumată sau chiar fulgi de ardei iute, pentru cine preferă gustul mai picant. Un strop de ulei de măsline la final sau niște ierburi aromatice tocate (pătrunjel, busuioc, mărar) pot ridica micul dejun la un alt nivel, fără să fie complicat.

Ultimul pas e poate și cel mai important:

„nu uita să verifici gălbenușurile înainte de a le servi, pentru a te asigura că nu sunt crude”

. În doar câteva minute, ai în față un mic dejun complet, gustos și sănătos, fără ulei, fără bătăi de cap și fără vase murdare în plus.