Dragoș Anastasiu se plânge de salariul de vicepremier. Spune că suma este mică, dar în același timp le cere șefilor din companiile de stat să renunțe la o parte din sumele pe care le încasează. Cât de mare este diferența de salarizare – USD24.RO
Vicepremierul Dragoș Anastasiu, numit în Guvernul condus de Ilie Bolojan, a stârnit recent reacții prin declarațiile sale legate de veniturile din funcția publică. Deși este cunoscut drept un om de afaceri de succes, cu o avere estimată la milioane de euro, Anastasiu spune că salariul său de vicepremier este unul modest.
Dragoș Anastasiu, nemulțumit de salariul de bugetar
Afaceristul care ocupă și funcția de vicepremier a dezvăluit că statul român îi oferă lunar aproximativ 14.000 de lei pentru activitatea din Executiv.
„Cred că 14.000 de lei. 14.000 de lei sunt 14.000 în statul român. Dar dacă e să te duci în privat și să găsești manager care să gestioneze oameni mulți, nu-i găsești, decât cu 10.000 de euro, sau de la 10.000 de euro în sus”, a spus vicepremierul într-o emisiune difuzată de Gândul.
Potrivit acestuia, diferența dintre sectorul public și cel privat este uriașă, mai ales în ceea ce privește salariile pentru pozițiile de conducere. Anastasiu atrage atenția că, în mediul de afaceri, nu poți atrage manageri de top pentru 2.500 de euro lunar, în timp ce în administrația publică se acceptă astfel de sume, cu responsabilități similare sau chiar mai mari.
În acest context, vicepremierul a lansat un apel la solidaritate, adresat directorilor din companiile de stat. Anastasiu a cerut ca aceștia să renunțe voluntar la o parte din salariile lor – unele dintre cele mai mari din sistemul bugetar – în semn de responsabilitate față de cetățenii afectați de măsurile de austeritate pregătite de Guvern.
„Este o problemă de echitate în România, pe care o avem de mult timp, nu de acum, și care a enervat toată populația, inclusiv persoana mea, ani de zile. Și aceste inechități trebuie să dispară, încet, încet”, a declarat el.
„Vreau să văd în scris”
Dragoș Anastasiu a menționat că a discutat deja cu zeci de directori din diverse entități publice și că mulți dintre aceștia s-au arătat dispuși să accepte reduceri salariale.
„Au fost oameni… care sunt dispuși voluntar să câștige mai puțin în această perioadă. Sunt oameni care au conștiință… care înțeleg efortul și suferința multor categorii sociale din România”, a spus el.
Totuși, până în prezent, nimic nu a fost formalizat. Vicepremierul a precizat că dorește ca aceste angajamente să fie asumate în scris:
„Vreau să văd în scris, nu vreau să văd verbal… Dar vă spun că verbal sunt oameni care și-au exprimat disponibilitatea”.
Dragoș Anastasiu este unul dintre cei cinci vicepremieri din actualul Guvern, deși inițial coaliția stabilise ca această funcție să fie ocupată de un singur reprezentant, din partea PSD. Ulterior, în urma negocierilor politice, structura a fost modificată, iar numărul vicepremierilor a ajuns la cinci.
Anastasiu susține că, în lipsa unui echilibru și a unor reforme legislative, inechitățile sociale vor continua să alimenteze nemulțumirea publică.