Bonusuri absurde într-o companie de stat – „spor de femeie” și pentru bărbați

Bonusuri absurde într-o companie de stat – „spor de femeie” și pentru bărbați și salarii de peste 11.000 de euro lunar. Ministrul Energiei: „Mi s-a părut aberant” – USD24.RO

Într-o companie aflată sub Ministerul Energiei, toți membrii conducerii – inclusiv bărbații – primesc un spor de 10% doar pentru că în Consiliul de Administrație există o femeie. Ministrul Bogdan Ivan a trimis Corpul de Control, considerând situația „aberantă”.

boulder-collide.com

Sistemul de sporuri din instituțiile publice continuă să uimească. De această dată, în centrul atenției se află Societatea de Administrare a Participanților în Energie (SAPE), o companie de stat unde bonusurile salariale par desprinse dintr-un scenariu absurd. Potrivit Digi24, toți membrii conducerii beneficiază de un „spor de femeie’, de 10%, indiferent de gen, doar pentru simplul fapt că în board există o femeie. Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a declarat că a trimis Corpul de Control pentru a verifica aceste practici, pe care le consideră nejustificate și rușinoase.

IvanIvan
Bonusuri absurde într-o companie de stat – „spor de femeie” și pentru bărbați
Sistemul bugetar românesc continuă să surprindă prin bonusuri și sporuri care sfidează logica, dar și bunul simț. După ce s-a descoperit că la Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie, companie de stat aflată sub Ministerul Energiei, toți membrii conducerii – inclusiv bărbații – primesc un spor de 10% doar pentru că în Consiliul de Administrație există o femeie, ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a declarat pentru Digi24 că a trimis Corpul de Control pentru a verifica această situație, considerată complet nejustificată. El a mai precizat că, în perioada în care conducea Ministerul Economiei, instituția se afla pe locul 162 în clasamentul veniturilor, din cauza numărului mare de sporuri acordate angajaților – inclusiv „sporuri la sporuri’.

Citeste si: Ilie Bolojan, răspuns pentru Marcel Ciolacu după ce a spus că România nu se află în colaps economic: „Dacă tot e așa de bine, de ce n-a existat un entuziast care să fie premier?’



Citeste si: Ministrul Finanțelor, după ce s-a vehiculat amânarea sau blocarea pensiilor și a salariilor: „Nu se pune problema. România are un deficit bugetar semnificativ, ceea ce poate genera consecinţe severe’



„Au 10% în plus pentru faptul că sunt în management persoane de sex feminin sau pentru faptul că au cursuri de formare angajații acelei companii. Sunt niște aberații pe care nu n-am cum să le diger”, a spus ministrul Energiei pentru sursa citată.

„Pentru faptul că era o doamnă în conducerea companiei, automat toată conducerea companiei merita să aibă atins acel indicator, care automat venea cu un surplus la remunerația lunară. Mi s-a părut aberant. Norocul meu că am stat și le-am citit cu ochii mei, ca să nu mă trezesc după asta cu surprize.

Nu vreau să-i bag pe toți în aceeași oală, pentru că sunt unele companii care funcționează bine și au rezultate financiare foarte bune, dar și acolo trebuie reglate lucrurile, să fie unele echilibrate, pe modelul din privat, dar în același timp nu poți să ai companii care sunt pe pierdere sau care au probleme financiare, care n-au rezultat pozitiv de la un an la altul, și ei vin cu măriri de indemnizații’, a adăugat ministrul Energiei.

Compania de stat cu directori plătiți regește
Conform informațiilor primite de Digi24 pe surse, la Societatea de Administrare a Participanților în Energie (SAPE), instituție care gestionează un fond de investiții în proiecte pe energie, doar directorul câștigă peste 56.000 de lei net pe lună (peste 11.000 de euro). Ministrul Energiei, Bogdan Ivan a transmis că a trimis Corpul de Control la SAPE, urmând să primească raportul oficial privind activitatea managerilor SAPE.

Ministrul a subliniat însă că există și personal care muncește până seara în minister, dar „sunt alții care n-au nicio treabă cu multe dintre lucrurile care se fac acolo și dacă îi pui să scrie o adresă, pare scrisă de un copil de clasa a 4-a’.

Ilie Bolojan: „A fost o competiţie de inventat sporuri în România. Asta a creat o grămadă de inechităţi”
Premierul României, Ilie Bolojan, a transmis recent că „una dintre gravele noastre erori a fost că am tolerat o zonă de lipitori politice pe care i-am ajutat, i-am încurajat’. Consideră, de asemenea, că în România există un sector public prea mare în raport cu numărul de cetățeni care lucrează în economia reală.

Premierul Ilie Bolojan spune că, în ultimii ani, în România a fost „o competiţie de inventat sporuri’, de care s-a abuzat și care au creat inechităţi.

„Am constatat că, în aceşti ani, printr-o inventivitate legislativă, avem zeci de sporuri în sectorul public. A fost o competiţie de inventat sporuri, de la spor de confidenţialitate, de solicitare neuropsihică, la spor de condiţii vătămătoare. Nici asta nu ar fi o problemă dacă ar fi fost aplicate corect. Dar a început să se abuzeze’, a spus Ilie Bolojan la Antena 3.

Acesta a explicat cum s-a ajuns în această situaţie: „Dacă ai văzut că un vecin a luat o pensie de handicap, deşi îl vezi că este întreg: cum ai rezolvat această problemă? Pentru că ai urmat un procedeu. Păi dacă instituţia aia şi-a rezolvat nişte sporuri de antenă, hai să ne rezolvăm şi noi. Am ajuns ca de aceste sporuri nu să se uzeze, ci să se abuzeze’.

Potrivit premierului, avem instituţii cu sporuri în cascadă, care şi-au dublat salariul de bază. „Asta a creat o grămadă de inechităţi’, a explicat Bolojan.

Pe de altă parte, el a afirmat că degeaba reduci o singură cheltuială azi, pentru că „dacă nu este structurală, va reveni de anul viitor acolo’.

Ilie Bolojan, despre directorii cu salarii nesimţite din companiile pe pierdere
Premierul României, Ilie Bolojan, a spus joi că „una dintre gravele noastre erori a fost că am tolerat o zonă de lipitori politice pe care i-am ajutat, i-am încurajat’.

„Sunt măsuri care trebuie luate imediat, de acestea am discutat. Ele sunt măsuri cu efecte importante asupra veniturilor și cheltuielilor. Chiar dacă mâine aș avea posibilitatea – nu o am – să tăiem unui director cu 70% salariul, tot n-am putea repara această gaură de pe o zi pe alta. Nu e suficient. Una este ceea ce e drept și moral, și alta e ceea ce e posibil și are efecte.

Una dintre gravele noastre erori a fost că am tolerat o zonă de clientelă politică – și nu mă ascund să spun asta – de lipitori, că nu le pot spune altfel, pe care i-am ajutat, i-am încurajat. Nu toată lumea, dar sunt destui de mulți. Oameni care au perceput asta ca pe o recompensă, nu ca pe o răspundere și provocare.

Au organizat concursuri corecte și cinstite după chipul și asemănarea lor. Avem conduceri desemnate pe criterii de performanță atât de bune, încât orice se întâmplă acolo, ei primesc bonusuri. Și-au pus niște indicatori pe care, de exemplu, într-un sector monopolist, dacă autoritatea îți aprobă prețul de producție pe care tu l-ai calculat să-ți acopere toate năzbâtiile tale, tu stai liniștit’, a mai spus Ilie Bolojan.