Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale, va fi judecat pentru fapte care țin de promovarea în public a unor doctrine extremiste și de cultul unor figuri condamnate pentru crime de război. Parchetul General a trimis în instanță primul rechizitoriu în acest sens, la aproximativ patru luni de la punerea sub control judiciar a lui Georgescu.
Promovarea cultului lui Ion Antonescu, discursuri și gesturi legate de ideologia legionară
Conform comunicatului oficial emis de Ministerul Public, acuzațiile aduse vizează „promovarea în public a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război” și includ, de asemenea, „promovarea unor idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”, toate în formă continuată.
În documentul oficial se menționează mai multe momente concrete în care Georgescu ar fi promovat aceste idei, între 16 iunie 2020 și 16 mai 2025. Procurorii au identificat cinci date exacte – 16 iunie 2020, septembrie 2020, 2 octombrie 2021, 1 septembrie 2024 și 16 mai 2025 – în care acesta ar fi făcut publice mesaje sau declarații de natură extremistă. Potrivit Parchetului, mesajele ar fi inclus idei legate de mobilizarea națiunii pentru regenerare prin „palingeneză”, sub influența unui misticism creștin ortodox, însoțite de acceptarea tacită a unor metode violente.
Un alt aspect remarcat de anchetatori este ideea promovată de Georgescu privind necesitatea unui lider autoritar, carismatic și „predestinat” să conducă această mișcare. Procurorii atrag atenția și asupra unui episod petrecut în Piața Universității din București, pe 2 octombrie 2021, când Georgescu, în fața unui grup de protestatari anti-restricții, ar fi elogiat figura lui Ion Antonescu.
Acesta ar fi făcut salutul legionar, și-ar fi adaptat discursul și tonul vocii pentru a semăna cu cel al mareșalului și l-ar fi prezentat ca „erou național”.
Procurorul Marius Iacob, cel care a instrumentat cazul la Parchetul General, a declarat că în rechizitoriu sunt reținute cel puțin cinci fapte distincte prin care Călin Georgescu ar fi comis infracțiunile.
„Inculpatul a afirmat de-a lungul timpului, în interviuri, declaraţii ori postări în mediul online, consecvența sa ideologică pro-legionară/legăturile în mediul neolegionar cu promotori ai ideologiei neolegionare, cu scopul de a produce o schimbare de percepție cu privire la încadrarea istorică a Mișcării Legionare într-o încercare de normalizare și revitalizare a legionarismului și a figurilor istorice conexate acestei ideologii.”
În documentele oficiale apare și faptul că Georgescu ar fi făcut declarații de tip elogios la adresa unor figuri precum Corneliu Zelea Codreanu, Ion Moța sau chiar Ion Antonescu. Procurorii consideră că aceste acțiuni au fost menite să reabiliteze imaginea publică a Mișcării Legionare și să o readucă în discursul public sub o formă acceptabilă.
Dosarul întocmit de procurori are 52 de pagini și a fost transmis la Judecătoria Sectorului 1 din București. Procesul urmează să înceapă cu procedura de cameră preliminară, în cadrul căreia vor fi analizate probele și rechizitoriul. Doar după această etapă va putea începe efectiv judecata în fond.
Călin Georgescu beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei sentințe definitive.
Dacă instanța îl va găsi vinovat, el riscă o pedeapsă cuprinsă între trei luni și trei ani de închisoare, precum și interzicerea unor drepturi.
„Va comenta situația doar după ce va fi citat de instanța de judecată”, au transmis avocații lui Călin Georgescu.