Mihaela Rădulescu a luat trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner din Italia. Unde ar putea fi înmormântat austriacul. Schimbare de ultim moment

Felix Baumgartner, unul dintre cei mai admirați sportivi ai secolului XXI, a plecat dintre noi într-un mod dureros de neașteptat. Pe 17 iulie 2025, într-un zbor de rutină cu parapanta motorizată, viața i s-a frânt brusc în orașul italian Porto Sant’Elpidio, acolo unde cerul nu i-a mai oferit o a doua șansă. Impactul a fost devastator, iar echipele de intervenție nu au mai putut face nimic. Moartea lui a adus un val de tăcere și durere în inimile celor care l-au iubit, l-au admirat și au fost inspirați de curajul său.

După finalizarea formalităților medico-legale în Italia și cooperarea autorităților cu Ambasada Austriei, trupul neînsuflețit al sportivului a fost preluat de familie. Sicriul, sigilat, a pornit într-un transport discret către țara sa natală, Austria. În mod firesc, toți se așteptau ca Felix să fie înmormântat la Salzburg – orașul care l-a văzut crescând, visând și atingând imposibilul. Acolo unde, de copil, a visat să zboare și a pus bazele unei cariere fără egal.

Însă, în ultimele ore, planurile au luat o turnură neașteptată.

Mihaela Rădulescu, sufletul alături de el până la capăt
Prezentă la fiecare pas din acest drum al despărțirii, Mihaela Rădulescu l-a însoțit în tăcere, cu o demnitate profundă. După 12 ani de viață împreună, de salturi împărțite, misiuni riscante și zboruri în tandem, despărțirea a venit nu din voință, ci din tragedie. A fost cea care i-a identificat trupul, cea care a vegheat ca toate detaliile să fie respectate cu grijă, dar și cea care, în aceste zile, poartă cea mai grea povară – aceea a unei iubiri sfârșite prea devreme.



„Eram de nedespărțit… Acum, pasiunea lui ne-a despărțit”, a spus ea, cu glas frânt, într-un scurt comentariu oferit presei italiene. Nu a fost nevoie de mai mult. Durerea ei, dincolo de cuvinte, a fost resimțită cu adâncă empatie de toți cei care au cunoscut povestea lor.

Austria sau Elveția? Locul de odihnă, sub semnul discreției
Deși inițial toate indiciile arătau că Felix va fi înmormântat în Austria, în orașul natal, în ultimele zile familia sportivului a luat în calcul o alternativă: nordul Elveției. Un mic orășel liniștit, departe de camere și microfoane, locul în care Felix își găsise liniștea în ultimii ani. Acolo unde trăia, se antrena, își regăsea echilibrul.

Această alegere nu este o fugă de patria natală, ci mai degrabă o exprimare a respectului față de dorințele lui și ale celor apropiați – o ceremonie restrânsă, discretă, lipsită de fast și de spectacol. Doar familie, câțiva prieteni și oameni care i-au fost alături cu adevărat.

Indiferent dacă locul de odihnă va fi pe pământ austriac sau elvețian, un lucru e sigur: deasupra sicriului va fi așezat drapelul roșu-alb-roșu al Austriei, simbolul unei națiuni care l-a privit ca pe un erou. Felix a fost decorat, a fost celebrat, dar cel mai mult – a fost respectat. Pentru curaj, pentru modestie, pentru faptul că a inspirat o lume întreagă fără să ceară nimic în schimb.

O moarte care a unit continente
Tragedia de la Porto Sant’Elpidio a străbătut rapid granițele Italiei. Publicațiile internaționale i-au dedicat pagini întregi. Rețelele sociale s-au umplut de fotografii cu saltul din stratosferă, de mesaje de condoleanțe, de lacrimi virtuale ale unor oameni care l-au cunoscut doar din imagini – dar care l-au simțit aproape.

Autoritățile locale italiene au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele accidentului. Se pare că parapanta motorizată a suferit o defecțiune în zbor, iar Felix nu a mai reușit să controleze aparatul. Impactul s-a produs lângă piscina unui hotel. Deși echipele de salvare au ajuns în timp util, sportivul nu mai prezenta semne vitale. Moartea a fost constatată pe loc.

Tăcere, demnitate, dragoste
Mihaela Rădulescu a ales să nu se expună public în aceste zile. Nu a fost prezentă la televizor, nu a oferit interviuri. Tot ce a spus – acel „voi pregăti o singură cafea, nu două” – a fost de ajuns. Prietenii ei spun că este copleșită de durere și că își dorește doar să-l conducă pe Felix cu discreția pe care și el ar fi ales-o.

Ceremonia de înmormântare, oricare ar fi locația finală, va avea loc în cadru restrâns. Nu va exista o transmisiune publică, nu vor fi discursuri oficiale sau camere de filmat. Doar liniște. Liniștea pe care Felix o căuta după fiecare zbor. Liniștea care acum îi va fi pentru totdeauna refugiu.

O ultimă lecție
Felix Baumgartner ne-a învățat că visurile pot sparge limite. Că frica poate fi depășită. Că recordurile nu sunt despre cifre, ci despre oameni care îndrăznesc. Dar, poate fără să vrea, prin plecarea sa, a mai oferit o lecție: aceea că și curajul are limite, iar viața, oricât de mare ți-ar fi înălțimea, rămâne fragilă.

Felix nu mai e. Dar imaginea lui plutind liber în aer, cu pământul sub el și cerul deasupra, va rămâne una dintre cele mai puternice din istoria omenirii.
Și poate că, într-un loc discret din Elveția, un mormânt va spune în tăcere povestea unui om care a trăit, cu adevărat, la înălțime.