Nimeni nu se aștepta la asta. S-a aflat acum marele secret. Ce relație este între Ilie Bolojan și Diana Șoșoacă, dezvăluirea a provocat stupoare.

Premierul României, Ilie Bolojan, ar fi apreciat deschis activitatea caritabilă a partidului S.O.S România, potrivit declarațiilor făcute de europarlamentara Diana Șoșoacă într-o intervenție exclusivă la România TV. Potrivit acesteia, întâlnirea cu șeful Executivului a avut loc vineri, 11 iulie, și a fost obținută după numeroase solicitări venite din partea susținătorilor formațiunii.

Diana Șoșoacă: „Bolojan este fan S.O.S România”

boulder-collide.com

Diana Șoșoacă a afirmat că premierul i-a acordat audiența abia după ce „mii de români i-au trimis mailuri” pentru a solicita prezența sa la Palatul Victoria. „M-am dus cu patru pagini de propuneri legate de austeritate. Printre ele, am reiterat ideea de anulare a subvențiilor către partidele politice, deși știam deja că această măsură nu este susținută de guvern”, a explicat lidera S.O.S România.

În timpul întâlnirii, premierul i-ar fi transmis că, deși nu susține anularea completă a subvențiilor, este de acord că un procent mult prea mare din aceste sume ajunge în presă. „Mi-a spus că 50–60% din banii respectivi merg către presă și că ar fi corect ca acest procent să fie redus la 10–20%. Mi-a spus că apreciază sincer ceea ce facem, faptul că hrănim oameni săraci și facem acțiuni caritabile. Chiar mi-a zis: ‘Apreciez foarte mult ce faceți’”, a susținut europarlamentara.

Subvențiile către partide, un subiect sensibil în contextul măsurilor de austeritate



Diana Șoșoacă a insistat asupra ideii că, într-o perioadă de criză economică și dezechilibru social, partidele politice ar trebui să dea dovadă de solidaritate reală. „Noi, ca partid, nu am avut niciodată sedii de la stat sau subvenții generoase. Am intrat în Parlament cu banii noștri, ai membrilor. Consider că dacă noi am putut, pot și celelalte partide să renunțe la subvenție măcar un an sau doi”, a declarat ea.



S.O.S România primește în prezent, potrivit liderului său, aproximativ 370.000 de euro lunar ca subvenție de la stat. În schimb, partide mai mari precum PSD, PNL sau AUR ar primi, fiecare, între 3 și 4 milioane de euro lunar, sumă care alimentează dezbateri intense privind echitatea utilizării fondurilor publice.

Salariul minim pentru parlamentari și anularea pensiilor speciale

Printre propunerile prezentate de Diana Șoșoacă premierului Bolojan s-a numărat și o măsură radicală: ca parlamentarii și șefii instituțiilor publice să primească, pentru o perioadă de doi ani, doar salariul minim pe economie. „Este important ca acești oameni, care decid pentru toți românii, să știe ce înseamnă să trăiești cu un salariu minim. Mai ales că au deja multe facilități asigurate: locuință, mâncare, transport, chiar și frizer.”

Potrivit europarlamentarei, premierul ar fi reacționat ușor iritat la ideea anulării pensiilor speciale, în special cele ale judecătorilor CCR. „S-a albit când am atins subiectul pensiilor speciale. Când i-am spus de pensiile magistraților și de la Curtea Constituțională, reacția a fost una vizibilă. Dar noi trebuie să vorbim despre aceste lucruri”, a punctat Diana Șoșoacă.

O întâlnire tensionată, dar cu ecouri politice importante

Deși tonul discuțiilor a fost unul direct, Diana Șoșoacă a lăsat să se înțeleagă că premierul Bolojan a ascultat cu interes propunerile. Faptul că a recunoscut meritele sociale ale partidului S.O.S România și a discutat deschis despre reducerea fondurilor direcționate către presă din subvențiile partidelor ar putea reprezenta un prim pas spre o reformă mai amplă, cel puțin în plan discursiv.

„Chiar nu se poate renunța la subvenție un an–doi? Asta a fost întrebarea mea. Eu cred că se poate. Și cred că e timpul ca politicienii să își asume măsurile de austeritate pe care le cer altora”, a conchis Șoșoacă.

Rămâne de văzut dacă aceste declarații se vor concretiza în inițiative legislative sau în decizii guvernamentale. Cert este că întâlnirea dintre cei doi lideri, deși atipică, aduce în prim-plan un subiect de interes major pentru societate: cine suportă cu adevărat costul reformelor într-un stat aflat într-o perioadă complicată din punct de vedere economic.