Situația din Orientul Mijlociu a atins un nou nivel critic vineri, după ce Israelul a lansat o serie de atacuri aeriene fără precedent asupra Iranului, vizând în mod special instalații nucleare strategice. În replică, Iranul a declanșat un contraatac masiv cu peste 100 de drone trimise spre teritoriul israelian. Comunitatea internațională reacționează cu îngrijorare, cerând dezescaladare urgentă.
Instalațiile nucleare de la Natanz, distruse
Israelul a anunțat că a lovit cu succes infrastructura subterană a complexului nuclear de la Natanz – un obiectiv central în programul de îmbogățire a uraniului al Iranului. Printre țintele vizate s-au numărat halele de centrifuge, instalații electrice și facilități de susținere, potrivit armatei israeliene. Este vorba de „cel mai mare loc de îmbogățire a uraniului din Iran”, se arată în comunicatul oficial.
Iranul contraatacă: sute de drone lansate spre Tel Aviv
Ca răspuns, autoritățile iraniene au lansat o serie de atacuri cu drone asupra Israelului. Armata israeliană susține că a interceptat deja o parte dintre aceste aparate, însă pericolul rămâne. S-a confirmat că atacurile au provocat cel puțin 95 de răniți în 12 provincii iraniene.
Operațiunea „Rising Lion”
Israelul a numit intervenția militară „Rising Lion”, inspirându-se din versetul 23:24 al Cărții Numeri din Biblie, un simbol al determinării statului israelian. Ministrul Apărării, Israel Katz, a transmis un mesaj dur: „Cei care doresc să distrugă Israelul vor fi eliminați.”
Reacții internaționale: apeluri disperate la calm
-
ONU, prin secretarul general Antonio Guterres, a condamnat escaladarea și a cerut ca „instalațiile nucleare să nu fie niciodată țintite”.
-
NATO, prin Mark Rutte, cere intervenție diplomatică urgentă: „Aliații trebuie să acționeze chiar acum pentru dezescaladare.”
-
Germania sprijină dreptul Israelului la apărare, dar avertizează asupra destabilizării regiunii.
-
Franța, Marea Britanie, Japonia, Turcia, Qatar, Arabia Saudită, Oman și China condamnă atacurile și solicită reținere maximă.
-
China denunță atacul ca pe o încălcare gravă a suveranității iraniene și avertizează asupra „consecințelor periculoase”.
Ce urmează?
Într-un climat deja tensionat, cu negocieri internaționale în curs privind programul nuclear iranian, escaladarea militară riscă să aprindă un conflict regional de proporții. Presiunea pe liderii mondiali este uriașă: fie impun o mediere eficientă, fie lumea se apropie periculos de o confruntare directă cu implicații globale.
Situația este în plină desfășurare. Orice decizie greșită luată acum poate aprinde o conflagrație care să depășească granițele Orientului Mijlociu.