Sâmbăta Mare – tradiții, superstiții și lucruri interzise în ziua care precede Învierea Domnului

Sâmbăta Mare – tradiții, superstiții și lucruri interzise în ziua care precede Învierea Domnului

Sâmbăta Mare este una dintre cele mai încărcate de simbolism și spiritualitate zile din calendarul ortodox. Este ultima zi din Postul Paștelui, iar credincioșii trăiesc în liniște și așteptare clipa sfântă a Învierii Domnului. Această zi specială aduce cu sine o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții de care mulți români țin cont an de an.

Semnificația Sâmbetei Mari

În această zi, Biserica Ortodoxă comemorează trupeasca așezare în mormânt a lui Iisus Hristos, dar și coborârea Sa la iad, pentru a elibera sufletele drepților din vechime. Este ziua tăcerii, a așteptării, dar și a pregătirii pentru marea sărbătoare a Paștelui.

Sâmbăta seara, la slujba de Înviere, credincioșii primesc Lumina Sfântă adusă de la Mormântul Domnului din Ierusalim, un moment de profundă bucurie și comuniune spirituală.

„În mormânt cu trupul, în iad cu sufletul ca un Dumnezeu, în rai cu tâlharul și pe tron împreună cu Tatăl și cu Duhul ai fost…” – Taina Sâmbetei Mari, una dintre cele mai profunde rugăciuni ortodoxe.

Tradiții și obiceiuri din Sâmbăta Mare

  • Pregătirea pentru Înviere – În această zi se finalizează toate pregătirile pentru masa de Paște. Oamenii pregătesc cozonacii, pasca, ouăle roșii și friptura de miel.

  • Lumina Sfântă – Este adusă seara, în timpul slujbei de Înviere, iar credincioșii o duc acasă în candele, păstrând-o ca binecuvântare pentru casă și familie.

  • Haine noi la biserică – Tradiția spune că este bine să porți haine noi la slujba de Înviere, ca simbol al purificării și al unui nou început.

  • Mielul de Paște – Pe masa de sărbătoare, mielul este nelipsit. El simbolizează jertfa lui Hristos, numit și „Mielul lui Dumnezeu”.

Superstiții și lucruri interzise în Sâmbăta Mare

  • Nu este bine să dormi în timpul zilei, în Sâmbăta Mare. Se spune că în această zi se deschid cerurile și Dumnezeu poate vedea în adâncul sufletului tău. Dorințele rostite sau gândite cu credință se pot împlini.

  • Nu este bine să te împiedici în timpul slujbei de Înviere. Se spune că acest semn aduce un an dificil și plin de încercări.

  • Nu se lucrează – Este o zi de reculegere. Gospodinele evită spălatul, cusutul sau alte treburi grele. Se spune că în această zi orice muncă necuvenită aduce ghinion sau boală.

  • Nu se sacrifică animale – În unele zone ale țării, tradiția spune că nu e bine să tai pasări sau animale în Sâmbăta Mare.

  • Nu se consumă urzici sau oțet, în semn de respect față de suferința Mântuitorului. Legenda spune că Iisus a fost bătut cu urzici și i s-a dat oțet când i-a fost sete.

Concluzie

Sâmbăta Mare este o zi de tăcere, rugăciune și așteptare a Învierii. Este momentul în care creștinii se pregătesc sufletește și trupește pentru cea mai importantă sărbătoare a credinței ortodoxe. Prin respectarea tradițiilor și cu sufletul curat, fiecare poate întâmpina Lumina Învierii așa cum se cuvine: cu iubire, credință și speranță.