Rusia a transmis un ultimatum dur Regatului Unit, cerând în mod expres oprirea completă a antrenamentelor militare pentru soldații ucraineni. Moscova susține că sprijinul britanic contribuie direct la prelungirea conflictului. De asemenea, oficialii ruși spun că acest gest ar putea porni negocierile pentru pace dintre Rusia și Ucraina.
Operațiunea Interflex, derulată în Marea Britanie și în cadrul căreia au fost instruiți zeci de mii de luptători ucraineni, este considerată de Kremlin un act de complicitate militară la războiul din Ucraina. Rusia cere și oprirea totală a livrărilor de arme către Ucraina, acuzând deschis Londra de implicare în moartea militarilor ruși. Emisarul special din Ministerul de Externe al președintelui Vladimir Putin, Rodin Miroșnik, a insistat, de asemenea, că livrările de arme și muniție trebuie să înceteze.
„Participarea sau complicitatea altor țări este o problemă cheie care trebuie oprită în toate formele, inclusiv livrările de arme și antrenarea militanților ucraineni. Toate acestea echivalează cu complicitate directă în conflict. Oprirea acestor programe ar fi un semnal de dorință de a căuta o rezoluție”, a declarat Miroșnik.
Marea Britanie, în vizorul Rusiei. De ce sunt deranjații rușii
Rusia acuză în mod deschis Regatul Unit că, prin instruirea trupelor ucrainene, contribuie activ la intensificarea conflictului. Reprezentanții ruși afirmă că este vorba de o „campanie anti-rusească”, bine organizată, care blochează orice tentativă de dialog, scrie Economictimes.ro.
Vizita lui Volodimir Zelenski și a premierului britanic Keir Starmer în tabăra de antrenament a trupelor ucrainene din Regat a fost interpretată la Moscova drept o demonstrație ostilă. Oficialii ruși susțin că antrenamentele și sprijinul militar din partea Londrei și Bruxelles-ului nu fac decât să alimenteze conflictul.
Reprezentanți ai Senatului rus și ai mediului diplomatic din Moscova acuză Occidentul că a întrerupt complet dialogul și refuză orice cale de negociere. Mai mult, Regatul Unit este acuzat că ar coordona atacuri ucrainene pe teritoriul rus și că face parte dintr-o campanie militaristă anti-rusă. Kremlinul își menține obiectivul de „demilitarizare” a Ucrainei și consideră sprijinul extern o formă clară de complicitate în război.
Anglia, acuzată de complicitate la războiul din Ucraina
„Este în mod neechivoc ostil Rusiei. Așa îl clasificăm. Aceasta este o campanie clară împotriva a tot ceea ce este rusesc – o demonstrație completă de militarism. Ucrainenii nu mai au putere de decizie. Dialogul Moscovei cu Londra și Bruxelles-ul a fost întrerupt, iar UE și NATO nu arată nicio intenție de al relua”, a declarat vicepreședintele intransigent al Senatului rus, Konstantin Kosachev.
De asemenea, Marea Britanie este acuzată direct de implicare în moartea soldaților ruși. „În practică, ei participă la uciderea cetățenilor noștri, coordonând simultan atacuri teroriste ale regimului de la Kiev pe teritoriul rus”, a declarat Oleg Karpovich, prorector al Academiei Diplomatice din Moscova.