Tezaurul Dacic furat în Olanda: Recompensă de 250.000 € oferită pentru informații care duc la recuperarea comorilor istorice

Tezaurul Dacic furat în Olanda: Recompensă de 250.000 € oferită pentru informații care duc la recuperarea comorilor istorice

Alex Van Breemen, un antreprenor olandez stabilit în România, a anunțat creșterea recompensei oferite pentru recuperarea Tezaurului Dacic furat în Olanda, ajungând la 250.000 de euro. Decizia vine în urma lipsei de progres în ancheta autorităților olandeze, deși au fost deja arestați mai mulți suspecți.

Un furt care a șocat România și Olanda

Comorile dacice aparțineau Muzeului Național de Istorie a României și au fost împrumutate Muzeului Drents din Assen pentru expoziția internațională „Dacia – Empire of Gold and Silver”. Furtul a avut loc acum mai bine de două săptămâni și a provocat un val de reacții în mediul cultural și diplomatic.

Tezaurul conține artefacte de valoare istorică și culturală inestimabilă, printre care:

  • Un coif dac vechi de aproximativ 2.500 de ani, datând din jurul anului 450 î.Hr.

  • Mai multe brățări de aur, vechi de aproximativ 2.000 de ani, din jurul anului 50 î.Hr.

Aceste piese sunt considerate adevărate capodopere ale artei metalurgice din perioada Daciei pre-romane.

Recompensă crescută în lipsa progresului anchetei

Inițial, Van Breemen a oferit o recompensă de 100.000 de euro, însă, în lipsa unor informații relevante, a decis să majoreze suma la 250.000 de euro pentru orice pont care ar putea duce la recuperarea obiectelor furate.



„Au fost arestați mai mulți suspecți, dar ei nu vorbesc. Am vrut să atrag din nou atenția asupra cazului. Poate că există oameni dispuși să ofere informații pentru astfel de bani.”
Alex Van Breemen

Antreprenorul a explicat că intenția sa este de a sprijini demersurile autorităților și de a încuraja orice persoană cu informații să colaboreze. El consideră că aceste comori trebuie să se întoarcă în România, unde aparțin patrimoniului național și trebuie păstrate pentru generațiile viitoare.



Un simbol pierdut al istoriei dacice

Expoziția în care se aflau piesele furate a atras un interes major la nivel internațional, prezentând publicului bogăția culturală a civilizației dacice. Coiful și brățările ilustrau nivelul de măiestrie al meșteșugarilor daci și rolul aurului în cultura lor.

„Ceea ce s-a întâmplat este teribil. Aceste obiecte sunt de neînlocuit. Trebuie să fie recuperate.”
Alex Van Breemen

Ancheta continuă

Autoritățile olandeze colaborează cu experți în patrimoniu și polițiști specializați în artă și antichități, însă până în prezent nu au fost obținute informații concrete care să ducă la localizarea artefactelor.