Vinerea Mare – Ziua Tăcerii și a Durerii. Tradiții, semnificații și superstiții din cea mai sfântă zi a Patimilor

Vinerea Mare – Ziua Tăcerii și a Durerii. Tradiții, semnificații și superstiții din cea mai sfântă zi a Patimilor

Vinerea Mare, cunoscută și sub denumirea de Vinerea Neagră, este considerată cea mai dureroasă zi din Săptămâna Patimilor. Este ziua în care întreaga creștinătate retrăiește, în tăcere și rugăciune, momentul răstignirii, morții și îngropării Mântuitorului Iisus Hristos. Este o zi de doliu profund, marcată de post aspru, smerenie și reculegere.

Denia Prohodului – slujba care umple sufletul de durere și speranță

Seara, în biserici are loc Denia Prohodului, una dintre cele mai emoționante slujbe ale anului bisericesc. În cadrul acesteia, credincioșii, alături de preoți, dau ocol bisericii de trei ori, purtând lumânări aprinse și cântând imnurile care vorbesc despre punerea în mormânt a Domnului. Apoi, cu toții trec pe sub Sfantul Aer (Epitaf) – o pânză brodată ce înfățișează trupul neînsuflețit al lui Hristos.

Conform tradiției, cei care se întorc acasă de la biserică duc cu ei lumina Prohodului, pe care o folosesc pentru a înconjura locuința. Gestul este menit să aducă protecție, sănătate și belșug în familie pe tot parcursul anului.

Post negru și interdicții alimentare

Vinerea Mare este zi de post negru, adică fără hrană și apă, până la apusul soarelui – pentru cei care pot duce acest post aspru. Pentru ceilalți, este important să evite anumite alimente considerate simbolice pentru suferința Domnului. Se spune că nu se mănâncă urzici, deoarece cu acestea ar fi fost bătut Hristos, și nu se folosește oțet, pentru că Lui i s-a dat oțet să bea pe cruce.

Superstiții și tradiții populare legate de Vinerea Mare

Această zi sfântă este înconjurată de numeroase credințe populare, transmise din generație în generație:



  • Dacă plouă în Vinerea Mare, se spune că anul va fi bogat și roditor.

  • Cine se scufundă de trei ori în apă rece în această zi, va avea parte de sănătate tot anul.

  • Femeile nu trebuie să coasă, să țese, să spele sau să coacă pâine, pentru că aceste activități atrag boală și ghinion.

  • Este o zi în care nu se muncește în gospodărie, iar lucrările agricole sunt cu desăvârșire ocolite – se spune că dacă se seamănă sau se plantează pomi, nu vor rodi.

Concluzie

Vinerea Mare este ziua în care Cerul a tăcut în fața durerii Fiului lui Dumnezeu. Este o zi a tăcerii, postului și iertării, în care credincioșii sunt îndemnați să se retragă din agitația lumii și să mediteze la sacrificiul suprem al lui Hristos.



Respectarea tradițiilor și a obiceiurilor acestei zile nu este doar un gest religios, ci și unul de curățire sufletească, de întoarcere spre sine și spre Dumnezeu.