Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat că voucherele pentru alimente destinate persoanelor vulnerabile vor fi acordate și în 2025, însă cu o schimbare în ceea ce privește frecvența distribuției. Dacă până acum acestea erau oferite o dată la două luni, începând cu anul viitor vor fi acordate trimestrial.
Subvenții alimentare și schimbări în alocarea fondurilor
Concret, beneficiarii vor primi:
Două vouchere în valoare de 250 de lei fiecare
Două pachete de alimente în valoare de 125 de lei fiecare
„Sunt prevăzute în buget. Anul trecut am avut şase rate, şase vouchere pe care le-am acordat sub formă de vouchere pentru alimente, în valoare de 250 lei/voucher, dar începând cu anul 2025, periodicitatea acordării voucherelor se schimbă de la două luni la trei luni.
Practic, vom avea două vouchere de alimente acordate, în valoare de câte 250 lei, şi pachete de alimente, de asemenea două, în valoare de 125 lei.”
– Marcel Boloş, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
Ministrul a mai precizat că aceste ajutoare vor ajunge la 2.800.000 de beneficiari.
– Marcel Boloş, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
Ministrul Marcel Boloş a vorbit și despre voucherele dedicate elevilor, care vor continua să fie acordate și în 2025. Acestea vor fi distribuite o dată pe an, la începutul anului școlar, și au o valoare de 500 de lei pentru fiecare elev.
Sprijin financiar pentru elevi și nou-născuți
Potrivit declarațiilor ministrului, aproximativ 625.000 de elevi vor beneficia de aceste vouchere.
„De asemenea, discutăm de voucherele pentru nou-născuţi, în valoare de 2.000 lei, care se acordă mamelor, în special celor care provin din grupurile sociale vulnerabile.”
– Marcel Boloş, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
În plus, oficialul a menționat existența voucherului educațional, destinat profesorilor. Acest tip de sprijin financiar are scopul de a sprijini dezvoltarea competențelor profesionale necesare desfășurării activităților didactice.
„Sigur, voucherul educaţional este dedicat profesorilor pentru ceea ce înseamnă îmbunătăţirea competenţelor profesionale destinate activităţilor didactice şi pe care încercăm să le decontăm din fonduri europene.”
– Marcel Boloş, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
Astfel, pentru anul 2025, Guvernul își propune să continue sprijinirea categoriilor vulnerabile prin acordarea acestor forme de ajutor, în ciuda restricțiilor bugetare existente.