Ilie Bolojan, detalii despre al doilea pachet de măsuri de austeritate: „Vom corecta o inechitate socială”

Ilie Bolojan a declarat că al doilea pachet de măsuri economice este esențial pentru a aduce un pic de ordine în bugetul statului și pentru a respecta angajamentele asumate în fața Comisiei Europene. Oficialul a explicat că primele schimbări au fost doar la nivel structural, fără efecte majore asupra injustițiilor sociale.

Guvernul vrea să corecteze inechități sociale

„Mâine este un consiliu al miniştrilor de Finanţe, ministrul Nazare a plecat deja spre Bruxelles, iar unul din punctele de pe ordinea de zi este o evaluare a României cu privire la modul în care ţara noastră îşi respectă angajamentele fiscale.”

Potrivit lui, al doilea și al treilea pachet vor aduce măsuri care să țintească și alte domenii, cu o reașezare a TVA-ului, plafonarea cheltuielilor și reducerea unor sporuri din sistemul bugetar.

Premierul a recunoscut că lumea are rețineri și lipsă de încredere în clasa politică, dar a cerut răbdare.



„Eu le cer puțină răbdare, pentru că nu va dura mult timp și o să se convingă dacă acest Guvern, într-adevăr, face tot ceea ce ține de el pentru a corecta lucrurile, pentru a lua și aceste decizii care țin de o dreptate socială.”



Întrebat despre combaterea sinecurilor din stat, Bolojan a cerut din nou „puțină răbdare”.

Printre măsurile discutate se află și reformarea companiilor de stat, inclusiv restructurarea ASF, ANCOM și ANRE. Se are în vedere reducerea numărului de membri în consiliile de administrație și scăderea indemnizațiilor.

„Această măsură va fi inclusă. Astfel, vom corecta o inechitate socială, recunoscută și de Comisia Europeană.”

În ceea ce privește impozitul pe câștigurile din jocuri de noroc, Bolojan a explicat de ce s-a decis scăderea lui de la 10% la 4%.

„În baza unui raport pe care l-am primit de la Oficiul de Jocuri de Noroc, propunerea lor a fost că, dacă îi taxăm pe clienți, de fapt nu facem decât să îi ducem într-o zonă de ilegalitate.”

În schimb, Guvernul a crescut taxele pentru industria de profil cu peste 40%.

„Impactul va fi undeva de aproximativ 1,6 miliarde lei.”

Taxarea mamelor și a pensionarilor a fost un alt subiect sensibil. Bolojan a declarat că sistemul public nu mai face față fără contribuții suplimentare.

„Astăzi avem 6,3 milioane de români care contribuie şi avem 16,5 milioane de beneficiari. Niciun sistem nicăieri nu poate funcţiona în felul acesta.”

El a precizat că pensiile care depășesc 3.000 de lei vor fi impozitate cu 10% pe diferență, iar mamele aflate în concediu vor plăti o contribuție simbolică la sănătate.