Operatie-maraton la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina. Tumora de limba extirpata, reconstructie in 12 ore. Medicii au reusit imposibilul
La Spitalul Judetean de Urgenta Slatina a avut loc una dintre cele mai complexe interventii chirurgicale realizate pana acum in aceasta unitate medicala. O echipa multidisciplinara formata din opt medici a dus la capat o operatie de 12 ore, in cadrul careia a fost extirpata o tumora de limba, iar organul a fost reconstruit.
Interventie de amploare: Tumora extirpata, limba reconstruita
Operatia a fost realizata joi, iar pacientul este un barbat in varsta de 60 de ani, care s-a prezentat la spital cu o tumora localizata pe limba. Interventia chirurgicala a fost una maraton, echipa medicala lucrand timp de 12 ore pentru a salva viata barbatului si a-i reda functionalitatea limbii.
Potrivit reprezentantilor unitatii medicale, citati de Agerpres, interventia a fost un succes datorita colaborarii dintre specialisti din mai multe domenii: chirurgie maxilo-faciala, chirurgie plastica si Terapie Intensiva.
Declaratii de la echipa medicala: „Cea mai complexa interventie de pana acum”
„Este din punctul meu de vedere interventia chirurgicala cea mai complexa care se face la momentul actual in cadrul spitalului nostru. A durat aproximativ 12 ore, o interventie chirurgicala la care au participat sapte-opt medici.
E vorba de o echipa multidisciplinara formata din colegii de la chirurgie maxilo-faciala, chirurgie plastica si, bineinteles, cu suportul Terapiei Intensive, interventie ce s-a terminat aseara, tarziu, s-a terminat cu un mare succes”, a declarat directorul medical al SJU Slatina, medicul de chirurgie plastica Florin Popa.
Doua echipe de medici, o singura misiune
Medicul de chirurgie orala si maxilo-faciala George Remus Craioveanu, unul dintre specialistii implicati in aceasta interventie de amploare, a oferit detalii intr-o declaratie video postata pe contul oficial de Facebook al spitalului.
„Astfel de interventii chirurgicale ridica adevarate probleme de logistica, deoarece nu se pot efectua decat printr-o echipa multidisciplinara. Operatia are doi timpi mari si importanti, pe de o parte ablatia tumorii, adica obiectivul pentru care pacientul a venit, sa scape de tumora, ceea ce este singurul lucru, practic, ce poate sa-i asigure vindecarea si a doua mare problema, reconstructia defectului postablativ, deoarece fata, spre deosebire de alte zone ale corpului, are un impact puternic, functional, fiziologic si social.
Vorbim de o tumora de limba, o tumora care afecteaza atat vorbirea, cat si masticatia. Avem o echipa ce scoate tumora efectiv si o alta echipa care recolteaza tesutul care urmeaza a fi implantat la nivelul limbii. Bineinteles, operatia nu s-ar putea desfasura fara suportul Anesteziei, deoarece este o operatie de lunga durata”, a explicat medicul Craioveanu.
Urmarirea post-operatorie, esentiala
Etapa urmatoare este una delicata si extrem de importanta pentru recuperarea pacientului. Medicul a subliniat ca exista o perioada critica de 7-10 zile dupa operatie, in care pacientul trebuie monitorizat atent, deoarece tesuturile transferate pot suferi complicatii.
„Pacientul e bine, totul merge conform planului in momentul de fata”, a mai adaugat Craioveanu.
Operatia reusita de la Spitalul Judetean Slatina demonstreaza potentialul echipelor medicale din Romania de a realiza interventii de top, cu o abordare multidisciplinara si o coordonare impecabila.